Suomen Yrittäjänaiset vaatii nopeita kustannustukia sekä järkeä ja selkeyttä koronarajoituksiin

Kokonaisia toimialoja kuritetaan nyt kohtuuttomasti. Rajoitukset ovat kohdistuneet liiaksi matkailu- ravitsemus-, tapahtuma- ja kulttuurialalle. Rajoitukset ei ole ongelma pelkästään nyt rajoitusten aikana, vaan kysymyksessä on suuri haitta näiden alojen tulevaisuudelle.

– Alan yrittäjät ovat joutuneet lomauttamaan työntekijöitä jo useaan kertaan, muuttaneet aukioloaikojaan välillä jopa viikoittain, päivittäneet omavalvontasuunnitelmiaan tämän tästä, sulkeneet ja avanneet ja taas sulkeneet toimipisteitään. On peruttu tai siirretty toistuvasti tilaisuuksia ja tapahtumia, palautettu jo maksettuja pääsylipputuloja ja kärsitty isosta hävikistä, kun ruokatilaukset ovat jääneet varastoon. Tätä on nyt jatkunut jo kaksi vuotta, sanoo Yrittäjänaisten puheenjohtaja Tiina Koski.

Yrittäjänaiset moittivat rajusti päätöksiä, jotka tulevat täysin yllättäen, ovat sekavia eikä lisätietoja saa mistään. Hallitus, sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja aluehallintovirastot viestivät kukin omilla tahoillaan sekavasti ja osin ristiriitaisesti. Yrittäjien ei pitäisi joutua olemaan mediatietojen varassa. 

– Meillä on mm. Rukalla useita turistiryhmiä, joille on järjestettävä ohjelmaan kuuluvat ruokailut. Rajoituksissa pitää olla jotain järkeä, ihmisten on päästävä syömään, puuskahtaa Rukan Salonki Chalets-lomakylän, LSJ Group Oy:n toimitusjohtaja Marjo Määttä.

Myös kuntokeskusten sulkeminen ja ryhmäliikuntatuntien kieltäminen on ollut järjetöntä. Ongelmia on yhdenvertaisuuden toteuttamisessa ja aluehallintovirastojen päätöksissä.  – Kokonaisvaikuttavuuden arviointi on unohtunut täysin. Jos elinkeinotoimintaa rajoitetaan, tulee rajoituksista olla selkeät perustelut mihin ne perustuvat, sanoo Kuntokeskus Tiinan Treenipalveluiden yrittäjä Tiina Karppinen.

– Meiltä ei ole lähtenyt yhtään tartuntaa. Pystymme järjestämään terveysturvallisesti liikuntaharjoittelua, joka on monelle asiakkaallemme jo perusterveyden vuoksi erittäin tärkeää. Koko liikuntakeskuksen sulkeminen ei ole järkevää, Karppinen lisää

Pienet yritykset eivät enää kestä kauan. Osa on jo luovuttanut, kun rahat ovat loppuneet. Monelle yrittäjälle jää isot velat maksettavaksi samaan aikaan kun toimeentulo loppuu.

Vaadimme selkeää viestintää vastuuviranomaisilta ja aikaa reagoida muutoksiin. Kustannustukia ja yrittäjän väliaikaista työttömyysturvaa tulee jatkaa pikaisesti. Työntekijöiden lomautusprosessia tulee nopeuttaa, jotta työntekijöiden toimeentulo turvataan ja yritysten palkanmaksukyky tulevaisuudessa varmistetaan.

– Tulemme kantamaan rajoitusten seurauksia vielä pitkään tulevaisuudessa. On ymmärrettävää, että pandemian hoitaminen vaatii toimenpiteitä, mutta nyt monen yrittäjän mielestä rajoitukset ovat kohtuuttomia ja demonisoivat muutamaa toimialaa siten, että tulevaisuus koko toimialalla näyttää epävarmalta. Työntekijät vaihtavat alaa ja rahoituksen saaminen investointeihin näillä toimialoilla on jo nyt osoittautunut hankalaksi, toteaa Yrittäjänaisten puheenjohtaja Tiina Koski.

Lisätietoja

Suomen Yrittäjänaiset puheenjohtaja
Tiina Koski
[email protected]
puh 050 375 9234

Suomen Yrittäjänaiset toimitusjohtaja
Carita Orlando
[email protected]
puh 040 544 5519

Marjo Määttä
[email protected]
puh 040 564 0937

Tiina Karppinen
[email protected]
puh 0500 747 898


Tiedotteita: