Tulevan hallituksen muistettava yksinyrittäjien merkitys

Toiminimiyrittäjille tulee sallia liikuntaan kannustavat edut samoin kuin ne voidaan etuna tarjota työntekijöille ja muiden yhtiömuotojen yrittäjäomistajille. Toiminimiyrittäjä ei tällä hetkellä voi hyödyntää liikuntaseteliä tai työsuhdepolkupyörää. Liikunnan ja hyvinvoinnin tukeminen elinkeinoharjoittajalle on kuitenkin erittäin tärkeää, koska yrittäjä on usein yrityksensä ainoa työntekijä.

Suomessa on kaupparekisterissä vajaa 240 000 toiminimeä. Näistä suurin osa on päätoimisia yrittäjiä, mutta moni toimii myös oman työnsä ohessa yrittäjänä. Molemmissa tapauksissa omasta jaksamisesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää.

Toiminimiyrittäjällä ei ole mahdollisuutta vähentää verotuksessa liikunta- ja kulttuurietua, joka on kannuste työntekijöille ylläpitää työkykyä ja -hyvinvointia. Yksinyrittäjälle työkyvyn ylläpito on erityisen merkityksellistä, sillä oma toimeentulo on jaksamisesta ja työkyvystä suoraan riippuvainen.

Myös työsuhdepolkupyörä pitäisi olla toiminimiyrittäjän käytettävissä oleva etu. Pyöräily parantaa kuntoa, työssä jaksamista ja sitä kautta sekä tehokkuutta että mielen hyvinvointia. Pyöräily on myös ekologisempi vaihtoehto liikkumiselle.

– Seuraavan hallituksen on päätöksissään huomioitava myös yksin- ja pienyrittäjät. He ovat valtava voimavara, jonka jaksamisesta tulee pitää huolta, sanoo Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Katja Rajala. Yksinyrittäjä työllistää itsensä ja ottaa riskin omasta toimeentulostaan. Elinkeinonharjoittajalla tulee olla oikeus samoihin liikuntaan kannustaviin etuihin kuin palkansaajilla ja muiden yhtiömuotojen yrittäjillä, Rajala lisää.

Toiminimiyrittäjät ovat muita yrittäjiä ja palkansaajia heikommassa asemassa työkyvyn ylläpidon osalta. Suomen Yrittäjänaiset vaatii, että sekä liikuntasetelit että polkupyöräetu pitää laajentaa koskemaan myös toiminimiyrittäjiä.

Katja Rajala
puheenjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset
[email protected]
puh 050 505 4422

Carita Orlando
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset
[email protected]
puh 040 544 5519


Tiedotteita: